logo logo

Hartenjagen

Het kaartspel Hartenjagen wordt meestal met 4 spelers gespeeld en is in 2 variaties te spelen. Je hebt de amerikaanse variant waar je ervoor moet zorgen dat je zo min mogelijk punten haalt en de nederlandse variant waarbij je zoveel mogelijk punten moet halen. Bij de software die wij je aanbieden is het de bedoeling dat je zo weinig mogelijk punten haalt en de slagen dus probeert te ontwijken. Bij Hartenjagen online heb je een groot bijkomend voordeel, er zijn altijd mensen om tegen te spelen.Doel van het spel
Hartenjagen is vrij simpel, toch moet je ervaring opdoen om heer en meester in het spel te worden. Het is de bedoeling bij hartenjagen dat je zo weinig mogelijk slagen krijgt. Er zijn wel uitzonderingen. Indien je ieder slag bemachtigt zullen je tegenstanders veel minpunten krijgen. Wil je echt winnaar worden in het spel, zorg er dan voor dat je geen enkele ronde de schoppenvrouw krijgt. Deze kaart levert de meeste minpunten op. De speler die aan het eind van de rit de minste minpunten heeft gekregen wint het spel.

Verloop van het spel
– Het spel begint met een wisselfase waarin iedere speler 3 kaarten aanduidt die online dan via de button Wisselen aan een andere speler worden doorgegeven. Speel je het spel thuis kun je gewoon de kaarten doorgeven.
– Vervolgens begint de speler met klaveren 2 de eerste slag. Met de klok mee leggen de andere 3 spelers een kaart op de stapel.
– Bij Hartenjagen moet u een kleur bekennen als je kunt.
– Als alle vier spelers een kaart hebben gelegd, neemt de speler met de hoogste kaart, de slag. Wie niet bekennen kan (dus een kaart van een andere kleur heeft gelegd), kan de slag niet winnen. Het slag niet winnen is niet erg, je loopt zo de minpunten uit de weg.
– De speler die de stapel heeft genomen, begint de volgende slag. Met een hartenkaart kun je echter pas beginnen als er reeds een keer harten (vanwege gebrek aan andere kleuren) werd gespeeld.
– Het spel eindigt wanneer alle spelers alle kaarten hebben gelegd. Nu worden alle punten opgeteld.

Punten verdeling
– Je krijgt voor iedere harten kaart die je in een slag gepakt heb een minpunt.
– Schoppenvrouw in een slag gekregen, dan krijg je 13 minpunten.
– Lukt het je alle hartenkaarten en de schoppenvrouw te nemen, krijg je geen minpunten maar alle andere spelers krijgen 26 minpunten, ook wel een doorloop genoemd.
– Het is dus zeker niet het doel om de schoppenvrouw te nemen en zo weinig mogelijk hartenkaarten te krijgen. Indien het kan, probeer je alle hartenkaarten en de schoppenvrouw te krijgen, maar makkelijk is het niet.

Bijzondere Regels Hartenjagen
– In de eerste ronde wordt altijd naar links gewisseld, in de tweede ronde naar rechts en in de derde naar boven. In de vierde ronde wordt niet gewisseld. Daarna begint men weer naar links, enz.
– In de eerste ronde mag je nog geen hartenkaart of schoppenvrouw leggen. Tenzij je alleen hartenkaarten en schoppenvrouw hebt.

Strategie & Tips
– Indien de schoppenvrouw nog in het spel zit moet je er altijd voor zorgen dat je deze kunt ontwijken.
– Heb je schoppenvrouw en minder dan vier andere schoppen kaarten, probeer hem dan te wisselen.
– Wissel ook altijd schoppen heer en schoppen aas als je minder dan drie andere lage schoppen kaarten hebt. Tenzij je voor een doorloop wilt gaan.
– Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk een kleur kwijt bent, hierdoor kun je je onkaarten makkelijk wegspelen.
– Heb je veel hoge kaarten en veel van dezelfde kleur is het misschien de moeite waard om voor een doorloop te gaan.

bottom